Rusko ohrozuje mier v Európe, vyhlásil tajomník NATO Rasmussen

02.03.2014 Celý región

Brusel 2. marca (TASR) - Rusko svojimi vojenskými zásahmi na Ukrajine ohrozuje mier v Európe a musí sa okamžite postarať o zníženie napätia, uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra Reuters.

"To, čo Rusko v súčasnosti robí na Ukrajine, je porušením Charty Spojených národov. Ide o ohrozenie mieru a bezpečnosti v Európe," povedal Rasmussen pred zasadaním Rady NATO v Bruseli.

Rasmussen vyzval Rusko, aby prestalo s eskaláciou napätia a obrátil sa na všetky zúčastnené strany, aby "pokračovali v úsilí o riešenie tejto nebezpečnej situácie".

Rasmussen zvolal na dnes zasadnutie Rady NATO, ktoré je venované situácii na Ukrajine. Svoj postoj k nej Rasmussen deklaroval včera vo svojej správe na sociálnej sieti Twitter, keď uviedol, že Rusko musí rešpektovať suverenitu, územnú celistvosť a hranice Ukrajiny, čo sa týka aj pohybu ruských vojsk na jej území. Podľa neho je v súčasnosti nevyhnutné zníženie napätia na Krymskom polostrove. Dodal, že spojenci NATO veľmi tesne koordinujú svoj ďalší postup.
 

Vyberte región